Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Zakwas na barszcz czerwony inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zauważyłam , że ostatnio zaczyna nam przeszkadzać smak czosnku w barszczu . Robię więc taki trochę inny zakwas

Zakwas na barszcz czerwony inaczej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakwas na barszcz czerwony inaczej

 

 

Sposób przygotowania:

Zakwas na barszcz czerwony inaczej
Przygotować litrowy słój . Obrać buraki, umyć i pokroić w cienkie pół plastry . Wsypać do słoja plastry buraków . Posypać solą .Dodać listek maggi i łodyżki maggi .Przyprawy rozdrobnić odrobinę w moździerzu .Wrzucić na buraki. Zalać rozpuszczonym w wodzie miodem . Na wierzch położyć skórkę od chleba . Przykryć gazą lub zakrętką nie dokręcając jej - obwiązać i zostawić w ciepłym miejscu na 7 dni . Po 5 dniach spróbować czy zakwas jest kwaśny tak jak chcemy - gdyby był już ukiszonyprzecedzić i wstawić do lodówki , a jeśli jest mało kwaśny zostawić jeszcze na 2 dni. Wystarczy na 0,5 - 0,75 litra mocnego barszczu ( z tego 1 szklanka to będzie zakwas )
Zakwas na barszcz czerwony inaczej
Buraczki obrać i pokroic w plastry w miarę cienkie
Zakwas na barszcz czerwony inaczej
Wrzucić do słoja - dodać pokruszone przyprawy i zalać woda- dołożyc chleb
Zakwas na barszcz czerwony inaczej
Przecedzić po 7 dniach przez gęste sito
Zakwas na barszcz czerwony inaczej
Klarowny zakwas przelać do wyparzonego słoika i trzymać w lodówce