Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Idealny barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony według Buni

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

W dobie pół produktów (z których nie ukrywam korzystam z konieczności lub z lenistwa) są smaki których się nie zapomina .

Zakwas na barszcz czerwony według Buni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakwas na barszcz czerwony według Buni

 

 

Sposób przygotowania:

Zakwas na barszcz czerwony według Buni
Wyparzyć duży 1,5 -2 litrowy słój . Obrać buraki , umyć i pokroić w pół plastry .Czosnek obrać i też pokroić w plasterki . Układać w słoju warstwę buraków , posypać połową czosnku , połową soli .Wrzucić listki laurowe , ziela angielskie . Na to drugą warstwę buraków , resztę soli , jabłko , skórkę od chleba.



W wodzie rozpuścić miód i zalać tym buraki . Przykryć gazą lub lnianą cienką ściereczką - obwiązać i zostawić w ciepłym miejscu na 5 dni . Po 24 godzinach można wyjąć chleb i zebrać z wierzchu pianę - zakwas się i tak ukisi a będzie bardziej klarowny . Spróbować czy zakwas jest odpowiednio kwaśny. Przecedzić.



Będziemy mieć 3 szklanki dobrego zakwasu co wystarczy na 1,5 litra mocnego barszczu ( z tego 3-3,5 szklanki to będzie zakwas)Ja robie zawsze taką samą porcję - połowę używam na zupę - resztę albo wypijamy dla zdrowia albo mrożę tak jak zakwas na żurem . Takim to sposobem raz w miesiącu kiszę zakwas na żurek i zakwas na barszcz czerwony . Więcej ilościowo nie robię bo po prostu nie mam gdzie trzymać.



Buraczków które pozostaną po odcedzeniu zakwasu nie wyrzucać .Można je obgotować i zrobić surówkę . Można pokroić w kosteczkę i traktować jak pikle , można zamrozić i zrobić na gulasz buraczany i inne potrawy .
Zakwas na barszcz czerwony według Buni
Składniki najprostsze jakie mogą być - tanie i są w każdym domu
Zakwas na barszcz czerwony według Buni
Poukładać wyszystkie składniki w szerokim słoju lub kamionce
Zakwas na barszcz czerwony według Buni
Zalać letnią przegotowaną wodą - przykryć gazą lub płótnem
Zakwas na barszcz czerwony według Buni
Po 5 dniach przecedzić zakwas . Buraków z zakwasu nie wyrzucać - można je użyć do innych potraw