migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zakwas na biały barszcz

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mężuś i córeczka uwielbiaja barszcz biały i żurek. Zupki te przygotowuje na domowym zakwasie, który jest bardzo prosty do przygotowania. Zakwasy robi się tak samo jedynie różnia sie rodzajem mąki.

Zakwas na biały barszcz

Składniki:

Zakwas na biały barszcz

 

  • 1 szklanka mąki pszennej typ1850
  • 1 litr przegotowanej letniej wody
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 listki laurowe
  • po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • piętka chleba na zakwasie

 

  • oraz słój lub kamienny garnek

 

Sposób przygotowania:

Zakwas na biały barszcz
Przygotować naczynie w którym będziemy kisić zakwas. Dokładnie je umyć i osuszyć, ja użyłam słoja. Do słoja wsypać mąkę pszenną oraz listki laurowe, pieprz i angielskie ziele. Następnie wlać letnią przegotowaną wodę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać piętkę chleba na zakwasie. Słój przykryć ściereczką lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5 dni. Co 24 godziny przemieszać drewnianą łyżką. Po ukiszeniu przecedzić przez sito aby odcedzić przyprawy. Z gotowego zakwasu możemy juz przygotować barszcz a reszte przelać do butelki lub słoika i przechowywać w lodówce.

Tagi:

chleb zakwas