KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Zakwas na żur, na świąteczny stół.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dobry Polski Żur na świąteczny stół.

Zakwas na żur, na świąteczny stół. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zakwas na żur, na świąteczny stół.

 

Sposób przygotowania:

Zakwas na żur, na świąteczny stół.
Do miski wsypujemy szklankę mąki żytniej, stopniowo dodajemy ciepłą wodę ale nie gorącą bo zrobią się kluchy, szybko mieszamy aby powstało rzadkie ciasto, kolejno dolewamy resztę wody dalej mieszając. Gotowa mieszankę wlewamy do glinianego garnka,solimy, wkładamy kromkę chleba i odstawiamy w ciepłe miejsce, denko zakrywamy ściereczką, po 4-5 dniach jak się zakisi mieszamy i wlewamy do butelek, do każdej dodajemy po 2 ząbki czosnku.
Zakwas na żur, na świąteczny stół.
Etap 1

Tagi:

chleb zakwas