Strona główna Zakwas z buraków czerwonych

Zakwas z buraków czerwonych

mysza75 - Przepis na: Zakwas z buraków czerwonych offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 558
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Zakwas z buraków czerwonych
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Świąteczny zakwas z buraków, polecam do barszczu i do picia.


trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 10

Zakwas z buraków czerwonych - SKŁADNIKI:

Zakwas z buraków czerwonych - PRZYGOTOWANIE:

Przepis na dwa słoje pięciolitrowe. Buraki należy porządnie wyszorować z piasku,następnie obrać i pokroić na plastry. Kawałki buraków wkładam na słoika, dodaje czosnek ząbki które kroję,, ziele angielskie po 5 ziarenek, po liściu laurowym i zalewam przegotowaną zimną wodą, do wysokości nakrycia buraków. Na wierzchu układam po kromce chleba. Słoje nakrywam gazą, spinam gumka i odstawiam w ciepłe miejsce na 5 dni. U mnie słoje stoją na piecu kaflowym. W międzyczasie zbieram pianę łyżka, która wytworzyła się na wierzchu. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użytku. Polecam do picia, do przygotowaniu barszczu wigilijnego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zakwas z buraków czerwonych (strona 1 z 1)  
Cukiereczek13

Cukiereczek13
offline

2013-12-14 16:02
obowiązkowo trzeba taki zrobić przed świętami ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Buraki
Zapiekanka ziemniaczana z cielęciną i burakami Barszcz czerwony zabielany Buraczki z marchewką
Biała kapusta z burakami Barszczyk buraczano jabłkowy na szybko Carpaccio z buraczków
Barszcz czerwony Eli z fasolą Gnocchi z buraczkami Quiche z indykiem i burakami
Buraczki ostre z papryczką chili Buraczki łagodne na zimę Sałatka z buraków

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane