Strona główna Zakwas z buraków czerwonych

Zakwas z buraków czerwonych

mysza75 offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 564
zdjęcia: 1 z 4
Zakwas z buraków czerwonych
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Świąteczny zakwas z buraków, polecam do barszczu i do picia.


trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 10

Zakwas z buraków czerwonych - SKŁADNIKI:

Zakwas z buraków czerwonych - PRZYGOTOWANIE:

Przepis na dwa słoje pięciolitrowe. Buraki należy porządnie wyszorować z piasku,następnie obrać i pokroić na plastry. Kawałki buraków wkładam na słoika, dodaje czosnek ząbki które kroję,, ziele angielskie po 5 ziarenek, po liściu laurowym i zalewam przegotowaną zimną wodą, do wysokości nakrycia buraków. Na wierzchu układam po kromce chleba. Słoje nakrywam gazą, spinam gumka i odstawiam w ciepłe miejsce na 5 dni. U mnie słoje stoją na piecu kaflowym. W międzyczasie zbieram pianę łyżka, która wytworzyła się na wierzchu. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użytku. Polecam do picia, do przygotowaniu barszczu wigilijnego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zakwas z buraków czerwonych (strona 1 z 1)  
Cukiereczek13

Cukiereczek13
offline

2013-12-14 16:02
obowiązkowo trzeba taki zrobić przed świętami ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Buraki
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami Barszcz małorosyjski Zapiekanka ziemniaczana z cielęciną i burakami
Barszcz czerwony zabielany Buraczki z marchewką Biała kapusta z burakami
Barszczyk buraczano jabłkowy na szybko Carpaccio z buraczków Barszcz czerwony Eli z fasolą
Gnocchi z buraczkami Buraczki ostre z papryczką chili Buraczki łagodne na zimę

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane