Strona główna Zakwas z buraków czerwonych

Zakwas z buraków czerwonych

mysza75 - Przepis na: Zakwas z buraków czerwonych offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 506
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Zakwas z buraków czerwonych
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Świąteczny zakwas z buraków, polecam do barszczu i do picia.


trudność: łatwe
czas:
ilość porcji: 10

Zakwas z buraków czerwonych - SKŁADNIKI:

  • 2 kg buraków
  • 2 kroki chleba razowego na zakwasie
  • 1 główka czosnku
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe
  • woda

Zakwas z buraków czerwonych - PRZYGOTOWANIE:

Przepis na dwa słoje pięciolitrowe. Buraki należy porządnie wyszorować z piasku,następnie obrać i pokroić na plastry. Kawałki buraków wkładam na słoika, dodaje czosnek ząbki które kroję,, ziele angielskie po 5 ziarenek, po liściu laurowym i zalewam przegotowaną zimną wodą, do wysokości nakrycia buraków. Na wierzchu układam po kromce chleba. Słoje nakrywam gazą, spinam gumka i odstawiam w ciepłe miejsce na 5 dni. U mnie słoje stoją na piecu kaflowym. W międzyczasie zbieram pianę łyżka, która wytworzyła się na wierzchu. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użytku. Polecam do picia, do przygotowaniu barszczu wigilijnego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zakwas z buraków czerwonych (strona 1 z 1)  
Cukiereczek13

Cukiereczek13
offline

2013-12-14 16:02
obowiązkowo trzeba taki zrobić przed świętami ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Buraki
Sałatka ziemniaczana z burakami Koktajl na trawienie Botwinkowa z kalarepą
Puree z buraczków Orzeźwiający koktajl z buraków Jarzynka z buraka liściowego
Botwinkowy barszczyk Buraki z grilla nadziane kaszą, boczkiem i fetą Domowy barszcz czerwony
Sałatka z buraków z mozzarellą i boczkiem Buraczki zasmażane Sałatka z karmelizowanymi burakami i fetą

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane