IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Książka Kucharska: Nie ma to jak wielkanocny żur

Zakwas żytni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dodatek, który zdecydowanie polepszy smak domowego chleba i pizzy

Zakwas żytni

Składniki:

Zakwas żytni

 

  • 1 kg drobno zmielonej mąki żytniej (typ 2000)
  • 1 l przegotowanej letniej wody

Sposób przygotowania:

Zakwas żytni
100 g mąki mieszamy dokładnie ze 150 ml letniej przegotowanej wody. Najlepiej zrobić to w glinianym lub szklanym naczyniu. Naczynie przykrywamy lnianą ściereczką. Po 12 godzinach dosypujemy 100 g mąki i dolewamy 100 ml letniej wody. Zakwas ma mieć konsystencję średnio gęstej kwaśnej śmietany. Czynność taką powtarzamy przez 3 doby – wówczas zakwas jest gotowy do użycia. Przez kolejne dni – podtrzymujemy zakwas przy życiu dodając po 50 g mąki i 50 ml wody. Jeżeli jest nam potrzebna większa ilość zakwasu – dodajemy odpowiednio więcej mąki i wody. Zakwas taki jest doskonałą bazą nie tylko do pieczenia chleba, czy pizzy – możemy go użyć również do przygotowania żurku.

Tagi:

zakwas