Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Zalewajka po kielecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zalewajka to smak dzieciństwa na wsi, polecam z cebulką i skwarkami

Zalewajka po kielecku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zalewajka po kielecku

 

Sposób przygotowania:

Zalewajka po kielecku
Do garnka wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy do miękkości. Cebulkę i słoninkę kroimy w kosteczkę. Na patelni wytapiamy skwarki, ściągamy gotowe podpieczone skwareczki do miseczki, a na tłuszczy podpiekamy cebulkę. Kiedy Ziemniaki są miękkie wlewamy zakwaś na żur i 2 - 3 łyżki śmietany, gotujemy chwilkę i wlewamy podpieczoną cebulkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, Nalewamy do miseczek i dodajemy po łyżce skwarków. Smacznego
Zalewajka po kielecku
Składniki - ziemniaki, cebulka i słonina pokrojona w kostkę
Zalewajka po kielecku
Na patelni na małym ogniu podpiekamy słoninkę lub wędzonkę na skwareczki
Zalewajka po kielecku
Na tłuszczy ze skwarków podpiekamy na złoto cebulkę
Zalewajka po kielecku
Do gotujacych się ziemniaków wlewamy żur, śmietane, cebulkę