Zalewy do marynowanych warzyw, owoców i grzybów

  • 1

Pachnące i świeże warzywa, owoce oraz grzyby pod koniec lata zamykamy w słoikach, by móc cieszyć się ich smakiem zimą. Największą tajemnicą smaku marynat jest zalewa. Warto wiedzieć, że to ona decyduje o trwałości naszych domowych przetworów.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Zalewy do marynowanych warzyw, owoców i grzybów
fot. Fotolia
Składnikiem podstawowym każdej zalewy do marynat jest woda oraz zakwaszający dodatek np. ocet. Ilość tego dodatku w naszej marynacie decyduje o jej smaku, ostrości lub łagodności.

JAKIE WARZYWA I OWOCE MOŻEMY ZAMARYNOWAĆ?

Marynowanie potraw to jeden z najstarszych i najskuteczniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Najczęściej marynujemy ogórki, paprykę, buraczki, grzybki, dynię, pomidory, śliwki, gruszki.

Warzywa, owoce, których chcemy użyć do marynaty powinny być świeże, dojrzałe i dokładnie umyte. Możemy pokroić je na mniejsze kawałki lub włożyć do słoików w całości.

Marynowane warzywa
Zdjęcie: Fotolia

Zalewa do konserwowania warzyw składa się wody, octu, soli i cukru. Przed wlaniem do słoiczków zalewę należy zagotować. Po włożeniu warzyw do słoika i zalaniu zalewą należy je zamknąć i wstawić do gorącej wody. Gotować około 20 minut. Pamiętajmy, aby kontrolować poziom wody, ponieważ nie może być on mniejszy niż 2/3 wysokości słoików. Po 20 minutach wyjąć słoiki z wody i pozostawić do ostygnięcia.

Polecamy Wam przepis kloruś na Dynię marynowaną z marchewką oraz przepis Babci Halinki na grzyby marynowane

Do marynaty polecamy także owoce – śliwki, gruszki, brzoskwinie. Wspaniale do ich zakonserwowania nadaje się zalewa z cukru, octu i wody. Spróbujcie koniecznie przepisu Hrabiny w kuchni na marynowane śliwki oraz przepisu Pyzy na gruszki marynowane Zośki.

Jakie są Wasze ulubione marynowane warzywa lub owoce? Co roku latem, z jakich składników robicie marynaty? Czekamy na Wasze opinie!

Sprawdź przepis na marynowane patisony >>>