Zamrażanie

  • 2

Warto poznać zasady zamrażania żywności.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Zamrażanie
Zamrażanie to podstawa dobrej organizacji pracy w kuchni. Jest nam szczególnie przydatna podczas niespodziewanej wizyty, albo braku czasu na przygotowanie potrawy. Jednak nie wszystkie składniki nadają się do zamrażania. Nie radzę zamrażać śmietany, jogurtu, czy majonezu bo warzą się.Jajka na twardo, stają się po zamrożeniu gumowate.Owoców morza także lepiej nie zamrażać , bo najczęściej były już zamrożone w czasie transportu. Dotyczy to również ryb, jeśli nie mamy pewności, że były świeże.Nie wolno zamrażać butelek z gazowanymi napojami, bo mogą eksplodować. Raz zamrożonego produktu nie można zamrażać powtórnie, mogą bowiem wytworzyć się trujące substancje. Pamiętajmy aby nie wkładać do zamrażalnika ciepłych potraw bo jeśli wstawimy ciepłą potrawę, zamrażalnik pokryje się lodem.Wiele tortów i ciast nadaje się do zamrażania. Dzięki temu nie musimy bać się niespodziewanych gości.