Zamrażanie mięsa i ryb

jagienka - Porady kulinarne:  Zamrażanie mięsa i ryb

Srebrny Ekspert
Artykuły: 172
zdjęcia: 1 z 1
 Zamrażanie mięsa i ryb
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

prawidłowe zamrażanie mięsa i ryb


MIĘSO: Można opłukać w zimnej wodzie, ale przed zamrożeniem należy je starannie osuszyć. Możemy zamrozić je w kawałku jak i pokrojone lub mielone. DRÓB I WOŁOWINĘ: przechowujemy zamrożone 10-12 miesięcy, cielecinę i baraninę 8-10 miesięcy, a wieprzowinę 5 miesięcy. RYBY: Trzeba je wypatroszyć, odciąć głowy, umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Do tego sposobu nadaja sie ryby chude. Wybieramy tylko świeże sztuki, które dokładnie zawijamy w folię. Przechowujemy je w zamrażarce 4-6 miesięcy. Zamrażać możemy również dania obiadowe. POTRAWY Z MIĘSA RYB I WARZYW: Duszone mięso i drób dobrze znoszą przechowywanie przez 4-8 miesięcy. Ale, gdy chcemy zamrozić gotowane danie warzywno mieęne lepiej przyrządzić osobno każdy ze składników i umieścić je w różnych pojemnikach. Potrawy duszone mieśne i rybne można zamrozić z sosem. Zupy bez śmietany przechowujemy 3-4 miesiące. Bigos nie straci smaku przez 6 miesiecy. Możemy zamrozić też każde mięso smażone, ale przechowujemy je o połowę krócej niż surowe.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Zamrażanie mięsa i ryb  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni Ameryki Łacińskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20 cm Fiskars!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 
 Jakie karnawałowe słodkości lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane