Zamrażanie mięsa i ryb

jagienka - Porady kulinarne:  Zamrażanie mięsa i ryb offline

Srebrny Ekspert
Artykuły: 172
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
 Zamrażanie mięsa i ryb
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

prawidłowe zamrażanie mięsa i ryb


MIĘSO: Można opłukać w zimnej wodzie, ale przed zamrożeniem należy je starannie osuszyć. Możemy zamrozić je w kawałku jak i pokrojone lub mielone. DRÓB I WOŁOWINĘ: przechowujemy zamrożone 10-12 miesięcy, cielecinę i baraninę 8-10 miesięcy, a wieprzowinę 5 miesięcy. RYBY: Trzeba je wypatroszyć, odciąć głowy, umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Do tego sposobu nadaja sie ryby chude. Wybieramy tylko świeże sztuki, które dokładnie zawijamy w folię. Przechowujemy je w zamrażarce 4-6 miesięcy. Zamrażać możemy również dania obiadowe. POTRAWY Z MIĘSA RYB I WARZYW: Duszone mięso i drób dobrze znoszą przechowywanie przez 4-8 miesięcy. Ale, gdy chcemy zamrozić gotowane danie warzywno mieęne lepiej przyrządzić osobno każdy ze składników i umieścić je w różnych pojemnikach. Potrawy duszone mieśne i rybne można zamrozić z sosem. Zupy bez śmietany przechowujemy 3-4 miesiące. Bigos nie straci smaku przez 6 miesiecy. Możemy zamrozić też każde mięso smażone, ale przechowujemy je o połowę krócej niż surowe.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Zamrażanie mięsa i ryb  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane