Zamrażanie mięsa i ryb

prawidłowe zamrażanie mięsa i ryb

         
ocena: 0/5 głosów: 0
 Zamrażanie mięsa i ryb
MIĘSO: Można opłukać w zimnej wodzie, ale przed zamrożeniem należy je starannie osuszyć. Możemy zamrozić je w kawałku jak i pokrojone lub mielone. DRÓB I WOŁOWINĘ: przechowujemy zamrożone 10-12 miesięcy, cielecinę i baraninę 8-10 miesięcy, a wieprzowinę 5 miesięcy. RYBY: Trzeba je wypatroszyć, odciąć głowy, umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Do tego sposobu nadaja sie ryby chude. Wybieramy tylko świeże sztuki, które dokładnie zawijamy w folię. Przechowujemy je w zamrażarce 4-6 miesięcy. Zamrażać możemy również dania obiadowe. POTRAWY Z MIĘSA RYB I WARZYW: Duszone mięso i drób dobrze znoszą przechowywanie przez 4-8 miesięcy. Ale, gdy chcemy zamrozić gotowane danie warzywno mieęne lepiej przyrządzić osobno każdy ze składników i umieścić je w różnych pojemnikach. Potrawy duszone mieśne i rybne można zamrozić z sosem. Zupy bez śmietany przechowujemy 3-4 miesiące. Bigos nie straci smaku przez 6 miesiecy. Możemy zamrozić też każde mięso smażone, ale przechowujemy je o połowę krócej niż surowe.