Zamrażanie mięsa i ryb

jagienka - Porady kulinarne:  Zamrażanie mięsa i ryb offline

Srebrny Ekspert
Artykuły: 172
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
 Zamrażanie mięsa i ryb
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

prawidłowe zamrażanie mięsa i ryb


MIĘSO: Można opłukać w zimnej wodzie, ale przed zamrożeniem należy je starannie osuszyć. Możemy zamrozić je w kawałku jak i pokrojone lub mielone. DRÓB I WOŁOWINĘ: przechowujemy zamrożone 10-12 miesięcy, cielecinę i baraninę 8-10 miesięcy, a wieprzowinę 5 miesięcy. RYBY: Trzeba je wypatroszyć, odciąć głowy, umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Do tego sposobu nadaja sie ryby chude. Wybieramy tylko świeże sztuki, które dokładnie zawijamy w folię. Przechowujemy je w zamrażarce 4-6 miesięcy. Zamrażać możemy również dania obiadowe. POTRAWY Z MIĘSA RYB I WARZYW: Duszone mięso i drób dobrze znoszą przechowywanie przez 4-8 miesięcy. Ale, gdy chcemy zamrozić gotowane danie warzywno mieęne lepiej przyrządzić osobno każdy ze składników i umieścić je w różnych pojemnikach. Potrawy duszone mieśne i rybne można zamrozić z sosem. Zupy bez śmietany przechowujemy 3-4 miesiące. Bigos nie straci smaku przez 6 miesiecy. Możemy zamrozić też każde mięso smażone, ale przechowujemy je o połowę krócej niż surowe.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Zamrażanie mięsa i ryb  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane