V_kuchareczka

V_kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Zaoiekanka jabłkowo- ryżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobra zapiekanka, w smaku jak szarlotka, polecam.

Zaoiekanka jabłkowo- ryżowa

Składniki:

Zaoiekanka jabłkowo- ryżowa

 

Sposób przygotowania:

Zaoiekanka jabłkowo- ryżowa
Do 1 litra gotującej się wody dodajemy mleko i ryż, obrane jabłka należy zetrzeć na tarce, połowę ugotowanego ryżu należy rozłożyć na średniej wielkości tortownicy, posypujemy go cukrem i nakładamy kawałeczki masełka. Jabłka posypujemy cukrem, cynamonem, startą na tarce gałką muszkatołową, mieszamy i połowę nakładamy do tortownicy, na co później znowu nakładamy drugą tym razem warstwę ryżu i kawałeczki masła, na to jabłka, zapiekamy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.