kupiska

kupiska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Zapieka z kalarepki.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Kaloryczna,ale smaczna zapiekanka z kalarepki.

Zapieka z kalarepki.

Składniki:

Zapieka z kalarepki.

 

  • 10 średniej wielkości kalarepek
  • 2 stołowe łyżki masła
  • 1 stołowa gęstej śmietany
  • 200 gram sera mozzarella
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Zapieka z kalarepki.
Kalarepki obieramy ze skóry i kroimy w ćwiartki.Gotujemy w osolonej wodzie na średnim ogniu przez około 25 minut.Po ugotowaniu,odsączeniu z wody i przestudzeniu kalarepki miksujemy z 2 stołowymi łyżkami masła i 1 stołową łyżką gęstej śmietany.Po zmiksowaniu przekładamy do miski doprawiamy szczyptą soli,dodajemy pół łyżeczki suszonego oregano i bazylii.Mieszamy składniki i przekładamy do natłuszczonej masłem formy.Rozsmarowujemy łyżką.Posypujemy startym parmezanem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 20-25 minut.