iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Zapiekana biała kiełbasa w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo lubię białą kiełbasę, jest obowiązkowym elementem na świątecznym stole. Aby nie było nudy - to warto przygotować ją inaczej. Przygotowana w ten sposób jest smaczna i aromatyczna.

Zapiekana biała kiełbasa w kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekana biała kiełbasa w kapuście

 

  • 5 lasek białej kiełbasy parzonej,
  • 5 dużych liści białej lub włoskiej kapusty,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • średni pęczek kopru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 puszka pomidorów w zalewie.

Sposób przygotowania:

Zapiekana biała kiełbasa w kapuście
Białą kiełbasę należy po całości naciąć wzdłuż. Następnie wkładamy do wrzątku na 2 minuty i zdejmujemy skórkę. Kroimy górki kroimy w małą kostkę, a cebule w piórka, zaś papryki w kostkę dużą. Cebule szklimy chwilę, a papryki obsmażamy. Łączymy ze sobą cebule, ogórki i papryki. Następnie doprawimy łyżką koncentratu oraz musztardą. Mieszamy. Parzymy chwilę Liście kapusty a potem przelewamy zimną wodą. Na brzegu liścia kapusty układamy białą kiełbasę oraz farsz . Zwijamy kiełbasę z farszem jak gołąbki. A potem układamy w naczyniu żaroodpornym. Rozpuszczamy w 200 ml wody koncentrat. Dodajemy do niego również pomidory, a następnie czosnek w kawałkach oraz koper. Wywar do smaku solimy. Wszystko zalewamy wywarem, przykrywamy drugą częścią naczynia żaroodpornego. Pieczemy do miękkości, czyli jakieś 90 minut.
Zapiekana biała kiełbasa w kapuście
Papryka powinna być pokrojone w grubą część
Zapiekana biała kiełbasa w kapuście
Cebule powinna być pokrojona w piórka i zeszklona
Zapiekana biała kiełbasa w kapuście
Przygotowany farsz należy dokładnie wymieszać
Zapiekana biała kiełbasa w kapuście
Na każdym liściu układamy kiełbaskę i farsz