dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Zapiekana karkówka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne i bardzo aromatyczne danie.

Zapiekana karkówka z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekana karkówka z jabłkami

 

  • 1 kg karkówki
  • 1/2 kg jabłek
  • 2 cebule
  • 1 łyż majeranku
  • sól, pieprz
  • olej
  • 5 dag masła

Sposób przygotowania:

Zapiekana karkówka z jabłkami
Mięso oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Kroimy w plastry. Każdy plasterek mięsa obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Następnie mięso oprószamy solą i pieprzem. Olej, na którym smażyliśmy mięso wylewamy na dno naczynia, w którym będziemy zapiekać. Cebulę obieramy, drobną szatkujemy i szklimy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Do przesmażonej cebuli dodajemy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cząstki jabłka. Dodajemy majeranek i chwilę wszystko razem smażymy. Mięso układamy w naczyniu do zapiekania. Na mięso wykładamy jabłka z cebulką. Całość obsypujemy wiórkami z masła. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 30 min. Smacznego.
Zapiekana karkówka z jabłkami
Oczyszczone mięso kroimy w centymetrowe plastry.
Zapiekana karkówka z jabłkami
Mięso obsmażamy, a następnie układamy w naczyniu do zapiekania.
Zapiekana karkówka z jabłkami
Mięso przykrywamy przesmażoną cebulką i jabłkami.
Zapiekana karkówka z jabłkami
Całość zapiekamy w mocno nagrzanym piekarniku około 30 min.