dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Zapiekana kasza gryczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kasza gryczana zapiekana z kurczakiem i pieczarkami, swojskie, proste i bardzo smaczne danie, polecam.

Zapiekana kasza gryczana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekana kasza gryczana

 

  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 50 dag pieczarek
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • 1/2 l bulionu z warzyw
  • olej
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki startego sera
  • rukola

Sposób przygotowania:

Zapiekana kasza gryczana
Kaszę opłukałam pod bieżącą wodą, następnie zalałam wodą i odstawiłam na 10 minut.Mięso pokroiłam w niewielką kostkę, dodałam sól, pieprz i majeranek oraz kapkę oleju, wymieszałam i odstawiłam. Cebulę i czosnek posiekałam, pieczarki pokroiłam w plastry. Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam cebulę i czosnek, posoliłam i podsmażyłam przez 2 minuty. Dodałam kawałki kurczaka, smażyłam 3 minuty często mieszając. Podsmażone mięso z cebulą zdjęłam z patelni, na którą wlałam odrobinę oleju i włożyłam pieczarki, posoliłam i smażyłam kilka minut mieszając aż puściły trochę soku i lekko zmiękły. W tym czasie wrzuciłam z powrotem mięso, wymieszałam i dodałam kaszę, tymianek oraz połowę gorącego bulionu, wymieszałam i dusiłam 2 minuty. Po tym czasie przełożyłam całość do naczynia żaroodpornego, zalałam resztą bulionu, dodałam masło i szczelnie przykryłam folią aluminiową. Naczynie wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piekłam 30 minut. Danie podałam posypane startym serem i listkami rukoli.
Zapiekana kasza gryczana
Cebula podsmażona z przyprawionym mięsem
Zapiekana kasza gryczana
Plasterki pieczarek lekko podsmażone na odrobinie oleju
Zapiekana kasza gryczana
do mięsa i pieczarek dodałam kaszę, wymieszałam
Zapiekana kasza gryczana
Po przełożeniu do naczynia żaroodpornego zalałam bulionem i wstawiłam do piekarnika