Grażyna87

Grażyna87

Kucharz
[Przepisów: 8]

Zapiekana mięsna z pulpetami jaglanymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Oryginalne wykorzystanie wieprzowiny z kaszą jaglaną i kukurydzianą.

Zapiekana mięsna z pulpetami jaglanymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekana mięsna z pulpetami jaglanymi

 

  • Szynka wieprzowa 1,2 kg
  • 3 cebule czerwone
  • 1 papryczka chili
  • 0,6kg pieczarek
  • 0,3kg sera żółtego starkowanego
  • 2 kostki bulionu z żeberek rozrobionego w 1/4 szklanki.
  • soł i pieprz ziołowy
  • rozmaryn
  • musztarda dijon
  • 2 łyżki oleju
  • czosnek 4 ząbki
  • kasza jaglana 1 szklanka
  • kaszka kukurydziana 1 szklanka
  • mąka kukurydziana
  • cebulka prazona około 50g
  • jajko
  • vegeta, pieprz ziołowy
  • 4 kostki bulionu wołowego
  • 1 kostka bulionu grzybowego.

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana mięsna z pulpetami jaglanymi
Mięso oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu. Nastepnie kroimy go na kawałki o grubości około 1,5cm. Następnie marynujemy przez 12 h (musimy mięso schować do lodówki). Marynata: Musztarda dijon(kamis); rozmaryn około 4 łyżeczki; czosnek 4 ząbki; pieprz cytrynowy pół łyżeczki; sól; olej 2 łyżki; Jedna papryczka chili drobno posiekana(ja użyłam suszonej). Po 12 h wyciągnąć mięso z lodówki, przemieszać go i pozostawić aby się lekko "zagrzało". Pieczarki kroimy w grubsze cwiartki, cebulę w piórka. Nagrzewamy piekarnik do 180*C. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy mięsa, cebuli, pieczarek i sera. Pieczarki polewamy bulionem z żeberek. i Posypujemy odrobiną soli i pieprzem ziołowym. Pieczemy przez około 90 minut. Najpierw przygotowujemy kaszę jaglaną. Robimy wg. przepisu na opakowaniu plus dodajemy dodatkowo jedną szklankę wody i kostkę bulionu grzybowego. Po 12 minutach gotowania dodajemy kaszkę kukurydzianą, mieszamy przez minutę i odstawiamy pod przykryciem. po ostygnięciu dodajemy jajko, cebulkę prazoną, vegetę i pieprz ziołowy. Dokładnie mieszamy. Formujemy kulki. I obtaczamy w mące kukurydzianej. Gotujemy przez minutę w bulionie z 4 kostkami bulionu wołowego.
Zapiekana mięsna z pulpetami jaglanymi
Marynowanie mięsa jest bardzo ważne, ponieważ bez niej dłużej musielibyśmy piec mięso przez co ser mógłby się przypalić.
Zapiekana mięsna z pulpetami jaglanymi
Najlepiej kasze przygotować sobie wcześniej.
Zapiekana mięsna z pulpetami jaglanymi
Tak wyglądają przygotowane kulki do gotowania.
Zapiekana mięsna z pulpetami jaglanymi
Tak wygląda zapiekanka. Ten soczek z produktów jest bardzo ważny, dzięki niemu zapiekanka nie będzie sucha.