ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Zapiekana miruna z zielonymi szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekanki zawsze cieszą się powodzeniem. Są łatwe w wykonaniu i podzielne. Połączenie ryby ze szparagami dobrze smakuje.

Zapiekana miruna z zielonymi szparagami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zapiekana miruna z zielonymi szparagami

 

  • 400 g ryby miruna
  • zielone szparagi - 8 szt.
  • 100 g boczku surowego wędzonego w plastrach
  • 3 jajka
  • 200 g śmietany 18 %
  • 150 g sera tartego mozzarella
  • kilka pomidorków cherry
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz młotkowany z kolendrą
  • sól do smaku
  • posiekany koperek

Sposób przygotowania:

Zapiekana miruna z zielonymi szparagami

ETAP 1:

Rybę umyć , osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć pieprzem cytrynowym. Szparagi oczyścić, usunąć twarde części, umyć, osuszyć, i pokroić na połówki.

Składać razem pakieciki - szparagi i rybę , i owijać plasterkami boczku.

Poukładać w żaroodpornym naczyniu. Pozostałe szparagi pokroić w mniejsze części dodać do naczynia. Jajka roztrzepać z dodatkiem śmietany i startego sera mozzarella.

Dodać pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Zalać porcje rybno- szparagowe.

Na wierzchu poukładać pomidorki cherry. Zapiekać 30 - 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przed podanie posypać obficie posiekanym drobniutko koperkiem. Smacznego.

Zapiekana miruna z zielonymi szparagami
Zapiekana miruna z zielonymi szparagami
Zapiekana miruna z zielonymi szparagami
Poporcjowana ryba oprószona pieprzem cytrynowym
Zapiekana miruna z zielonymi szparagami
Przygotowane oczyszczone zielone szparagi
Zapiekana miruna z zielonymi szparagami
Pakieciki rybno-szparagowe owinięte boczkiem
Zapiekana miruna z zielonymi szparagami
Roztrzepane jajka ze śmietaną i mozzarellą