Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Zapiekana papryka z szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Papryki faszerowane serem oraz szynką

Zapiekana papryka z szynką

Składniki:

Zapiekana papryka z szynką

 

  • 40 dkg szynki z indyka
  • 30 dkg sera żółtego
  • 4 czerwone papryki
  • 4 duże ogórki kiszone
  • pół puszki kukurydzy
  • przyprawa do gyrosa

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana papryka z szynką
Z papryk odkrajemy czapeczki. NIE WYRZUCAMY :) Oczyszczamy z pestek - tak aby była w środku pusta papryka. Szynkę z indyka kroimy w grubszą kosteczkę. Obtaczamy ją w przyprawie gyros i odstawiamy. Ser żółty również kroimy kostkę. kukurydzę wykładamy na sitko żeby sok z niej dokłądnie ściekł. Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do kukurydzy na sitko. Łączymy ze sobą ser żółty, szynkę z inydka oraz dodajemy do nich kukurydzę i ogórek kiszony. Mieszamy dokładnie. Nasze oczyszczone papryki faszerujemy naszym nadzieniem. Przykrywamy wcześniej odkrojonymi czapeczkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy nasze papryczki z nadzieniem na ok 30 minut. Ja zawsze je owijam na pierwsze 20 minut folią aluminiową żeby się nie przypaliły, dopiero jak zostanie 10 minut do końca zdejmuję folię.