kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Zapiekana soczewica

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowe i sycące danie w sam raz na jesienne i zimowe dni.

Zapiekana soczewica

Składniki:

Zapiekana soczewica

 

  • 350 g soczewicy
  • 1 liść laurowy
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 100-150 g salami
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól, kminek
  • 100 g wędzonego boczku

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana soczewica
1. Przepłukaną i wcześniej namoczoną soczewicę zalać wodą tak, aby była zanurzona w całości. Gotować z liściem laurowym i połówką cebuli do miękkości. Odcedzić. 2. Na oleju zeszklić drobno pokrojoną połówkę cebuli. Dodać ją do soczewicy, a także pokrojone w kostkę salami i posiekaną natkę, doprawić. 3. Całość włożyć do formy do zapiekania, na wierzchu poukładać cienkie plasterki boczku. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 20 min.

Tagi:

soczewica