Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Zapiekana zupa z kapusty włoskiej

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie na jesienne wieczory, nie tylko na obiad.

Zapiekana zupa z kapusty włoskiej

Składniki:

Zapiekana zupa z kapusty włoskiej

 

  • 50 dkg kapusty włoskiej
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dkg kabanosów
  • 2 kromki chleba
  • 5 dkg żółtego sera
  • 750 ml bulionu wołowego
  • olej
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Zapiekana zupa z kapusty włoskiej
Kapustę włoską myjemy, osuszamy i szatkujemy. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać dwie łyżki oleju, zeszklić czosnek i cebulę. Dołożyć kapustę i pomidory, całość zalać bulionem, zagotować, dusić na małym ogniu około 15 minut. Kabanosy pokroić w plasterki, dodać do zupy 5 minut przed końcem gotowania. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kromki chleba przekrawamy na pół. Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek. Na wierzch każdej porcji kładziemy chleb, posypujemy startym serem żółtym. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przed podaniem zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.