Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Zapiekane bułeczki z porem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne zapiekane bułeczki z dodatkiem uduszonego pora i pieczarek. Obłożone plastrem żółtego sera. Polane keczupem z dodatkiem świeżych warzyw smakują wyjątkowo.

Zapiekane bułeczki z porem i pieczarkami

Składniki:

Zapiekane bułeczki z porem i pieczarkami

 

  • 5 bułek pszennych zwykłych
  • 2 pory (biała część )
  • 30 dag pieczarek
  • 3 łyżki masła + masło do posmarowania bułek
  • 10 grubych plastrów sera żółtego
  • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekane bułeczki z porem i pieczarkami
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki.

W rondelku rozpuścić 1 łyżkę masła i udusić pieczarki do momentu, aż wyparuje z nich woda. Pory oczyścić, przekroić na pół, dokładnie umyć.

Pokroić w półplasterki. W rondelku rozpuścić 2 łyżki masa, włożyć pory i udusić do miękkości. Wymieszać gotowe pieczarki z porem.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przestudzić. Bułki przekroić na połówki. Posmarować cienko masłem. Na każdej połówce bułki rozłożyć równo po 2 łyżki uduszonych pieczarek z porem. Na wierzch każdej bułeczki dać po plastrze sera żółtego.

Bułeczki ułożyć na blaszce. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok.160 stopni i zapiekać do momentu aż ser się rozpuści.

Gorące zapiekanki podajemy polane keczupem z dodatkiem sałatki z pomidora i cebuli.