SUPERPRZEPIS

Zapiekane caprese w cukinii

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Zapiekane caprese w cukinii Więcej zdjęć (5)

To pyszna przystawka na ciepło. Cukinia i pomidor jak najbardziej lubią swoje towarzystwo. Do tego rozpływający się ser i mamy pyszne jedzonko. Polecam

Składniki:

Zapiekane caprese w cukinii

SKŁADNIKI

  • 1 młoda cukinia,
  • Około 3 pomidorki (limy),
  • 1 kulka mozzarelli,
  • Bazylia suszona,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Natka pietruszki do podania,
  • Oliwa

Sposób przygotowania:

Zapiekane caprese w cukinii

ETAP 1

Zapiekane caprese w cukinii
umytą cukinię przekrawamy i usuwamy gniazdo nasienne

Cukinię myjemy o osuszamy. Tak przygotowaną przekrawamy na połowę. Delikatnie wyjmujemy część gniazda nasiennego.

ETAP 2

Zapiekane caprese w cukinii
Przyprawione warzywo przekładamy do naczynia żaroodpornego

Środek cukinii oprószamy solą, pieprzem i bazylią. Przyprawioną przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cukinię skrapiamy oliwą, delikatnie podlewamy wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Warzywo zapiekamy około 25 minut w 180°C.

ETAP 3

Zapiekane caprese w cukinii
ser i pomidor kroimy w plasterki

Miedzy czasie ser odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.

ETAP 4

Zapiekane caprese w cukinii
Na podpieczoną cukinię wykładamy składniki nadzienia

Podpieczoną cukinię wyjmujemy z piekarnika. Na jej wierzchu układamy naprzemiennie plasterek sera i pomidora. Całość oprószamy bazylią.
Cukinię z nadzieniem ponownie wkładamy do piekarnika. Zapiekamy ją jeszcze około 10 minut, do momentu jak ser się rozpuści.
Tak przygotowane danie wyjmujemy, skrapiamy oliwą, dekorujemy natką pietruszki i podajemy.