zmudek

zmudek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 249]

Zapiekane faszerowane pieczarki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pyszne zapiekane faszerowane pieczarki

Zapiekane faszerowane pieczarki

Składniki:

Zapiekane faszerowane pieczarki

 

  • 12 dużych pieczarek
  • 250 g ugotowanego ryżu
  • cebula
  • 10-12 dag szynki
  • 15 daj sera żółtego
  • 15 ml oleju
  • pieprz
  • sól
  • posiekana natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane faszerowane pieczarki
Pieczarki umyć, osuszyć dokładnie, wykręcić ogonki, nożem wyciąć trochę większe dziurki. Ogonki i wycięty miąższ posiekać, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę i jeszcze chwile podsmażyć.Na końcu połączyć z ugotowanym ryżem, doprawić solą i pieprzem, jeszcze moment trzymać na ogniu mieszając. Kapelusze pieczarek napełnić wystudzonym farszem i układać w posmarowanym naczyniu olejem do zapiekania. Zapiekać około 15 minut w temperaturze około 200 stopni C. najlepiej w piekarniku z termoobiegiem. Pod koniec zapiekania posypać żółtym serem.