SUPERPRZEPIS

Zapiekane grule z pomidorami

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Zapiekane grule z pomidorami

Ciekawe i smaczne danie z ziemniaków.

Składniki:

Zapiekane grule z pomidorami

 

  • 10 sporych ziemniaków
  • 4 pomidory
  • garść posiekanej zieleniny(użyłam świeżej bazylii, natki pietruszki i koperku)
  • 2 żółtka
  • 3 ząbki czosnku
  • mały jogurt naturalny
  • 4 łyżki sera żółtego startego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do nasmarowania naczynia do zapiekania

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane grule z pomidorami
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Gdy ostygną z każdego odciąć "czapeczkę" i wydrążyć trochę miąższu. Pomidory sparzyć , obrać ze skórki , odsączyć na sitku z nadmiaru soku, następnie połączyć z zieleniną, posiekanymi ząbkami czosnku oraz doprawić solą i pieprzem . Jogurt zmiksować z żółtkami, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Napełnić ziemniaki farszem, ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Polać sosem i posypać serem . Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 170 st. Przed podaniem udekorować w/g uznania.

Tagi:

sery ser pomidory