Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Zapiekane gruszki pod chmurką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Czasem z zwykłej gruszki można zrobić smaczny lekki deserek.

Zapiekane gruszki pod chmurką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane gruszki pod chmurką

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane gruszki pod chmurką
Żurawinę płuczemy gorącą wodą, odcedzamy zalewamy połową szklanką wody, wrzucamy goździki i wolno gotujemy. Jak owoc stanie się miękki dodajemy sok z cytryny i odparowujemy. Gruszki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy gniazda. Każdą połówkę napełniamy żurawiną, układamy w naczyniu o zapiekania. Białka ubijamy na sztywną pianę, na koniec dajemy cukier i sok, lekko mieszamy. Na każą gruszkę kładziemy porcję piany, zapiekamy w 200 stopniach około 15 minut. Podajemy gorące.
Zapiekane gruszki pod chmurką
Do wypłukanej żurawiny dodajemy wodę i goździki.
Zapiekane gruszki pod chmurką
Z przekrojonych wzdłuż gruszek wybieramy gniazda nasienne.
Zapiekane gruszki pod chmurką
Każdą połówkę napełniamy żurawiną i układamy w naczyniu,
Zapiekane gruszki pod chmurką
Białka ubijamy na sztywną masę, na koniec dodajemy sok i cukier.

Tagi:

owoce gruszki