Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Zapiekane jabłka z żurawiną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Łatwy jesienny deser, pachnący i dietetyczny.

Zapiekane jabłka z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane jabłka z żurawiną

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane jabłka z żurawiną
Trzy jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie przesmażamy aż się rozlecą. Jeśli ktoś ma mus jabłkowy, może użyć 1,5 szklanki. Do gorącej masy dodajemy żurawinę i cały czas mieszając dusimy razem 2 min. Na koniec dodajemy miód, imbir i cynamon mieszamy. Odstawiamy na chwilę aby lekko ostygło. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem i obsypujemy wiórkami. Do smażonych jabłek dodajemy mannę, mieszamy i wykładamy na dno formy. Dwa pozostałe jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę i układamy na smażonych. Ze składników zagniatamy kruszonkę, ma byś sypka. Posypujemy nią wierzch, wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 20 min. Wystawiamy, dajemy chwilę odpocząć deserowi i smacznego.
Zapiekane jabłka z żurawiną
Jabłka i żurawina, to podstawa i główny smak.
Zapiekane jabłka z żurawiną
Do przesmażonych jabłek dodajemy przyprawy, żurawinę a na koniec mannę.
Zapiekane jabłka z żurawiną
Spód deseru to masa jabłkowa, środek gruba kostka.
Zapiekane jabłka z żurawiną
Smażone jabłka dzięki żurawinie są lekko cierpkie, a dzięki mannie są zwarte a zarazem lekko ciągnące.