Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 792]

Zapiekane jaja faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Jajka faszerowane uwielbiam, przygotowując je w tym roku na świąteczny stół z braku wolnego palnika upiekłam je w piekarniku i wyszły znakomicie. Świetna przekąska nie tylko na święta. Polecam.

Zapiekane jaja faszerowane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane jaja faszerowane

 

  • 7 jajek
  • 2 łyżki bułki tartej plus 2 łyżki
  • 1-2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • ½ łyżki posiekanego koperku
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekane jaja faszerowane
6 jajek gotujemy na twardo, schładzamy w zimnej wodzie, a następnie pstrym nożem kroimy je na pół ( w skorupkach ). Jajka usuwamy za pomocą łyżeczki ze skorupek (ale tak by skorupek nie uszkodzić ) i przekładamy je do miseczki.

Za pomocą widelca rozgniatamy jajka na pastę. Do rozgniecionych jajek dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mleko, posiekane zioła i wbijamy 1 jajko. Wszystko starannie mieszamy. Masę jajeczną doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowanym farszem napełniamy skorupki jajka. Masło rozpuszczamy na patelni mieszamy z pozostałą bułka tartą, tak powstałą kruszonką posypujemy wierzch jajek.

Jajka wykładamy na blachę do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut lub do momentu kiedy wierzch jajka ładnie się zarumieni.

Jajka serwujemy na gorąco, ale pyszne są też na zimno.

Smacznego.
Zapiekane jaja faszerowane
Ugotowane jajka kroimy na pół ostrym nożem
Zapiekane jaja faszerowane
Jjaka delikatnie wyjmujemy ze skorupem, rozgniatamy je widelcem w miseczce
Zapiekane jaja faszerowane
Jajka łączymy z ziołami, bułka tartą, mlekiem i jajkiem
Zapiekane jaja faszerowane
Farszem napełniamy skorupki jajek, posypujemy je bułką tartą wymieszaną z masłem i pieczemy

Tagi:

jajka dania