Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Zapiekane kanapki z jajkiem i cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Śniadanie na gorąco dla wielbicieli pasty jajecznej. Z dodatkiem duszonej cebuli i żółtego sera, zapieczona na tostach, pycha!

Zapiekane kanapki z jajkiem i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane kanapki z jajkiem i cebulą

 

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 5 jajek
  • 3 cebule
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 9 plastrów sera żółtego

Sposób przygotowania:

Zapiekane kanapki z jajkiem i cebulą
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i rozgnieść widelcem. Cebule obrać, pokroić w piórka i usmażyć na oleju na rumian. Do cebuli dodać rozdrobnione jajka, dodać majonez i musztardę, wymieszać. 3plastry sera pokroić w kostkę, wrzucić do masy jajecznej, doprawić lekko solą i sporo pieprzem, wymieszać.

Masę nałożyć na chleb (ułożony na wyścielonej papierem blaszce), wyrównać. Na wierzch ułożyć po plasterku sera i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać aż ser się rozpuści, 5-7 minut. Podawać z pomidorami i zieleniną.
Zapiekane kanapki z jajkiem i cebulą
ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek i rozgnieść widelcem
Zapiekane kanapki z jajkiem i cebulą
do jajek dodać majonez, musztardę i przyprawy
Zapiekane kanapki z jajkiem i cebulą
cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na oleju
Zapiekane kanapki z jajkiem i cebulą
masę jajeczno-cebulową ułożyć na chlebie, dodać ser i zapiec