Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zapiekane łódeczki ziemniaczane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczny i ciekawy pomysł na obiad - łódeczki ziemniaczane.

Zapiekane łódeczki ziemniaczane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane łódeczki ziemniaczane

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane łódeczki ziemniaczane
Ziemniaki dokładnie wyszorować i umyć, ugotować w mundurkach prawie do miękkości w osolonej wodzie. Paprykę, czosnek, cebulę, kiełbasę pokroić w kostkę. Podsmażyć warzywa na patelni, gdy zmiękną dodać kiełbasę, po paru minutach podlać odrobiną wody. Odparować większości doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki przekroić na pół ostrym nożem i wydrążyć miąższ łyżeczka zostawiając ok. 5mm warstwy. Ok. 3/4 wydrążonego miąższu pokroić i dodać do podsmażonych warzyw z kiełbasą. Całość wymieszać i ewentualnie doprawić. Połówki ziemniaków napełnić farszem, posypać tartym serem i posypać oregano. Zapiekać w 180st. C aż ser się rozpuści. Podałam z maślanką.
Zapiekane łódeczki ziemniaczane
Na patelni podsmażyć cebulę, paprykę i kiełbasę.
Zapiekane łódeczki ziemniaczane
Ziemniaki ugotować w mundurkach i wydrążyć.
Zapiekane łódeczki ziemniaczane
Farszem napełnić wydrążone łódeczki ziemniaczane.
Zapiekane łódeczki ziemniaczane
Łódeczki posypać serem żółtym i oregano.