misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Desery lodowe Zielonej Budki

Zapiekane lody truskawkowe

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 22

Wspaniałe lody truskawkowe podane w zaskakujący sposób...

Zapiekane lody truskawkowe

Składniki:

Zapiekane lody truskawkowe

 

  • 1 opakowanie lodów truskawkowych „ Zielona Budka” (1 litr)
  • 1 gotowy spód biszkoptowy o kształcie lodów (można upiec wcześniej)
  • 70 g powideł śliwkowych
  • 50 g surowej masy marcepanowej
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka świeżo startej skórki cytrynowej
  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego (do smaku)
  • Truskawki glazurowane galaretką do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane lody truskawkowe
Powidła wymieszać z masą marcepanową, rumem i skórką cytrynową na jednolitą masę. Masą posmarować biszkopt położony na blaszkę. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, na koniec dodać kwasek cytrynowy i ubijać dalej aż kwasek się rozpuści.Lody wyłożyć na biszkopt posmarowany masą śliwkowo - marcepanową, całość obłożyć bezą, można użyć rękawa cukierniczego i na górze zrobić rozetki z bezy. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni do momentu aż beza lekko się zbrązowieje.Całość przełożyć na paterę i udekorować glazurowanymi truskawkami, pokroić i natychmiast podawać. SMACZNEGO!

Tagi:

lody lody