Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Zapiekane maliny według Agiatis

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny malinowy deser, najlepiej smakuje podawany z gałką ulubionych lodów.

Zapiekane maliny według Agiatis Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane maliny według Agiatis

 

  • Maliny - 500 gramów
  • cukier - 6 łyżek
  • jajka-4 sztuki
  • sól-szczypta
  • cukier waniliowy -1 łyżka ( tutaj podano aromat cytrynowy, ja z niego zrezygnowałam)
  • maka pszenna-100 gram
  • śmietana kremówka- 6 łyżek
  • cukier puder do obsypania
  • masło - do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Zapiekane maliny według Agiatis
Maliny przebrać,wymieszać z połową ( 3 łyżki) cukru, przykryć i odstawić. W przepisie, była mowa o zmiksowaniu połowy malin,ja tę czynność pominęłam :) Także wysypać w3/4 malin na spód wysmarowanej tłuszczem formę u mnie (28x12). Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrem, białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy do żółtek. Dodać mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać na maliny. Kilka malin ułożyć na wierzchniej warstwie ciasta. Wstawić do nagrzanego do 174*C i piec około 35 minut. Po wyciągnięciu obsypujemy cukrem pudrem. W przepisie sugerowano podawanie z miksowanymi malinami. Polecam z gałką ulubionych lodów:)



Przepis znałam w gazecie Tina Przepisy. Trochę go zmodyfikowałam w/g swoich potrzeb.
Zapiekane maliny według Agiatis
Maliny wsypujemy na dno naczynia żaroodpornego
Zapiekane maliny według Agiatis
Zalewamy ciastem, kilka malin układamy na wierchu ciasta
Zapiekane maliny według Agiatis
zapiekanka malinowa