Martyna12

Martyna12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Zapiekane młode ziemniaki z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienite, proste w przygotowaniu ziemniaki faszerowane pieczarkami z cebulą i natką pietruszki. Idealne na postny , syty obiad. Ziemniaki możemy podać również do mięs czy sałat ze świeżych lub konserwowych warzyw.

Zapiekane młode ziemniaki z pieczarkami

Składniki:

Zapiekane młode ziemniaki z pieczarkami

 

  • 10 średniej wielkości młodych ziemniaków
  • 500 g. pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól , pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 50 g. tartej mozzarelli

Sposób przygotowania:

Zapiekane młode ziemniaki z pieczarkami
Ziemniaki dokładnie wychorować , gotować do miękkości w osolonym wrzątku.

Odcedzić, osuszyć, każdego przekroić na pół wzdłuż.

Z ziemniaków wydrążyć miąższ nie naruszając ścianek , miąższ pokroić w kostkę.

Pieczarki i cebulę obrać, umyć pokroić w małą kostkę.

Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać pieczarki oraz pokrojone ziemniaki.

Dusić do odparowania płynu, wsypać przyprawy oraz natkę pietruszki, wymieszać.

Każdego ziemniaka napełnić farszem , posypać mozzarellą.

Zapiekać 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 150 st.

Podawać gorące.