nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Składniki:

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

 

  • Naleśniki z mojego przepisu (podwójna porcja):
  • https://gotujmy.pl/nalesniki-z-maka-razowa,przepisy,192788.html
  • Farsz:
  • op. mrożonego szpinaku (w liściach)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kulka mozarelli
  • sól, pieprz, maggi
  • 3 łyżki oleju

 

  • 2 duże plastry żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem
1. Przygotowujemy naleśniki wg mojego przepisu lub zwykłe wg własnego. 2. Farsz szpinakowy: Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na niego rozmrożony szpinak. Przesmażamy, aż odparuje wodę. Dodajemy czosnek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi. Ściągamy z ognia. 3. Mozarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. 4. Na naleśniki rozkładamy równomiernie farsz, posypujemy go mozarellą i zwijamy w rulonik. Przekrawamy je na pól i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy serem żółtym i wkładamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut, by ser się rozpuścił, a naleśniki zagrzały. Podajemy na ciepło, najlepiej z sosem czosnkowym.