Xetnom

Xetnom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 50]

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne naleśniki ze szpinakiem

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem
Z mąki, mleka, wody gazowanej, 2 jajek sody i soli wyrabiamy ciasto naleśnikowe. Ciasto odstawiamy na pół godziny.
Szpinak rozmrażamy w rondlu na ogniu. Po czym dodajemy do niego rozdrobniony ser feta i wyciskamy czosnek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i dusimy przez chwile. Odstawiamy do ostygnięcia. Z ciasta smażymy naleśniki, nakładamy na nie farsz i zawijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Ze śmietany, jajka ucieramy sos. Doprawiamy solą i wylewamy na naleśniki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 20 min
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem
Z ciasta pieczemy naleśniki. Im większe tym lepsze
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem
Nakładamy na nie przestygniety szpinak z serem feta
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem
Układamy w naczyniu żaroodpornym tak by zajmowały całe naczynie
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem
Polewamy sosem śmietanowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni