Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zapiekane owoce z bezą i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Deser owocowy z białą czekoladą i chrupiącą bezą.

Zapiekane owoce z bezą i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane owoce z bezą i czekoladą

 

  • ok. 10 dkg borówek amerykańskich
  • ok. 10 dkg świeżych malin
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • masło do posmarowania foremek
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • białko z jednego jajka
  • 1/3 szklanki białego cukru

Sposób przygotowania:

Zapiekane owoce z bezą i czekoladą
3 małe foremki do zapiekania posmarować masłem. Na dnie każdej foremki rozsypać po 1 łyżeczce brązowego cukru. Do foremek wsypać umyte i lekko osuszone owoce. Czekoladę grubo posiekać, posypać nią owoce. Białko jaja ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać biały cukier i ubijać, aż piana mocno zgęstnieje i zacznie błyszczeć. Ubitą z cukrem pianę rozłożyć na owocach. Zapiekać w 160 stopniach przez ok. 40 minut.
Zapiekane owoce z bezą i czekoladą
Foremki posmarowane masłem i posypane brązowym cukrem.
Zapiekane owoce z bezą i czekoladą
Umyte i lekko osuszone owoce wsypane do foremek.
Zapiekane owoce z bezą i czekoladą
Połamana na mniejsze kawałki i grubo posiekana czekolada.
Zapiekane owoce z bezą i czekoladą
Ubita z cukrem piana z białka rozłożona na owocach.