Justine27

Justine27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Zapiekane parówki w naleśnikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gotowane parówki nawinięte w naleśniki, zapieczone z żółtym serem.

Zapiekane parówki w naleśnikach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekane parówki w naleśnikach

 

  • 8-16 parówek w zależności od grubości
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • ok. 2 szklanki mąki
  • odrobina oleju do ciasta i olej do smażenia
  • woda gazowana
  • kilka plastrków sera żółtego lub ser tarty

Sposób przygotowania:

Zapiekane parówki w naleśnikach
Parówki ugotować, jeśli używamy cieniutkich to ugotować ich więcej, jeśli grubszych to o połowę mniej ( grubsze parówki przekrawam wzdłuż na pół). Z jaj, mleka i mąki z odrobiną oleju zrobić ciasto na naleśniki, gdy ciasto jest zbyt gęste dodać wody gazowanej. Usmażyć je na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Parówki zawijać w naleśniki i układać na blasze. Posypać tartym serem lub ułożyć paski sera żółtego i zapiec kilka minut w piekarniku, aby ser sie roztopił i parówki były ciepłe. Podawać z ketchupem, można posypać szczypiorem.
Zapiekane parówki w naleśnikach
Parówki zawijane w naleśniki zapiekane z żółtym serem.
Zapiekane parówki w naleśnikach
Ugotowane parówki zawinąć w przygotowane wcześniej naleśniki.