anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Zapiekane pieczarki faszerowane

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Pieczarki są bardzo smaczne:)polecam

Zapiekane pieczarki faszerowane

Składniki:

Zapiekane pieczarki faszerowane

 

  • 12 dużych pieczarek
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 cebula średnia
  • 6 plasterków szynki lub polędwicy sopockiej
  • sól
  • pieprz
  • kilka plasterków żółtego sera
  • posiekana natka z pietruszki
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Zapiekane pieczarki faszerowane
Pieczarki umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,wykręcić ogonki,nożem wyciąć trochę większe dziurki w pieczarce. Ogonki i wycięty miąższ posiekać nożem,dodać pokrojoną cebulę,podsmażyć na łyżce oleju,dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę i jeszcze chwilkę podsmażyć. Na końcu dodać ugotowany ryż,sól i pieprz,wszystko wymieszać,jeszcze moment trzymając na ogniu. Kapelusze nadziewać przestudzonym farszem dosyć wysoko,ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem. Zapiekać 15 min w 200 st C,najlepiej z termoobiegiem,pod koniec ułożyć kawałeczki sera i jeszcze momencik zapiekać aż ser się rozpuści. Smacznego