Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Zapiekane plastry ziemniaków z podgrzybkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 260
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna zapiekanka pachnąca lasem.

 Zapiekane plastry ziemniaków z podgrzybkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane plastry ziemniaków z podgrzybkami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane plastry ziemniaków z podgrzybkami
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Grzyby gotujemy a następnie odcedzamy i drobno kroimy. Śmietanę wlewamy do garnuszka,dodajemy grzyby . Doprawiamy pieprzem i rozmarynem. Gotujemy razem około 5 minut. Zdejmujemy z ognia. Przelewamy do ziemniaków.Mieszamy. Dodajemy posiekany koper. Całość przekładamy do naczynia o zapiekania. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i zapiekamy 70 minut.
 Zapiekane plastry ziemniaków z podgrzybkami
Suszone grzyby gotujemy do miękkości a potem odcedzamy.
 Zapiekane plastry ziemniaków z podgrzybkami
ziemniaki kroimy w cienkie plastry i mieszamy ze śmietaną .
 Zapiekane plastry ziemniaków z podgrzybkami
Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do formy
 Zapiekane plastry ziemniaków z podgrzybkami
Zapiekamy w nagzranym piekarniku. Możemy podac z dowolna surówką .