Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Zapiekane roladki z dorsza

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Po prostu coś pysznego,gorąco polecam!

Zapiekane roladki z dorsza

Składniki:

Zapiekane roladki z dorsza

 

  • 4 świeże filety z dorsza,
  • 30dag,fety,
  • 1/2pęczka natki pietruszki,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 4 łyżki śmietany kremówki,
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 żółtko,
  • 1/2litra mleka,
  • 3-4 łyżki startego parmezanu,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekane roladki z dorsza
Filety skropić sokiem z cytryny,oprószyć solą i pieprzem,przykryć i wstawić do lodówki na ok.30min.Zieleninę posiekać.Ser feta pokruszyć dodać śmietanę kremówkę i utrzeć da gładką masę,dodać zieleninę i startą skórkę cytrynową,doprawić pieprzem.Tak przygotowaną masą posmarować filety z dorsza,zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami,ułożyć je w żaroodpornym naczyniu.Masło stopić,oprószyć mąką i zasmażyć na złoto,mieszając powoli dolewać mleko i gotować na małym ogniu przez ok.10min.tak żeby sos zgęstniał,na koniec doprawić go do smaku szczyptą gałki muszkatołowej,solą i pieprzem,zdjąć sos z ognia,dodać żółtko i energicznie wymieszać,na koniec wsypać do sosu parmezan.Sosem zalać roladki i zapiekać ok.40min.w 180"C.

Tagi:

dorsz