SUPERPRZEPIS

Zapiekane szparagi z jajkiem i grzankami

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Zapiekane szparagi z jajkiem i grzankami

Szparagi dietetyczne, szybkie i proste do zrobienia na obiad. Z jajeczkiem lekko ściętym i szpinakiem są pyszne. Do tego chrupiące grzanki.

Składniki:

Zapiekane szparagi z jajkiem i grzankami

 

 

 

 

  • 2 kromki chleba

 

 

 

 

 

 

  • 7 gałązek koper świeży

Sposób przygotowania:

Zapiekane szparagi z jajkiem i grzankami

ETAP 1:

Zapiekane szparagi z jajkiem i grzankami
szparagi białe obrane i zielone ugotowane aldente

Szparagi białe obieram, i gotuję w osolonej wodzie pięć minut, dodaję zielone szparagi i gotuję dalej pięć minut razem.

ETAP 2:

Zapiekane szparagi z jajkiem i grzankami
szpianka świeży umyty i rpzesmażony na patelni

Szpinak myję dokładnie, osączam z wody i przesmażam na patelni na maśle, dodaję sprasowany czosnek, doprawiam solą, pieprzem.

ETAP 3:

Zapiekane szparagi z jajkiem i grzankami
chleb pokrojony w kostkę i zrobione z niego grzanki

Chleb kroję w kostkę i przesmażam na patelni na maśle.

ETAP 4:

Zapiekane szparagi z jajkiem i grzankami
szparagi jajka szpinak grzanki w formie na papierze

Szparagi wyjmuję z wody, przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaję szpinak, posypuje grzankami, wybijam jajka. Solę, pieprzę, posypuje serem feta.Wstawiam na 10-15 minut aż do piekarnika temp 170 stopni aż się zetną a żółtko będzie płynne jeszcze.Przed podaniem posypuje koperkiem