dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Zapiekane truskawki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczny deser w postaci nietypowego sufletu. Truskawki z biszkoptami zapiekane w pulchnej piance sporządzonej z jajek.

Zapiekane truskawki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane truskawki

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane truskawki
Truskawki płuczemy i osuszamy na sicie. Biszkopty układamy na dnie naczynia do zapiekania. Na biszkoptach układamy truskawki. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę, do momentu, aż cukier się rozpuści. Migdały i pozostałymi biszkoptami mielimy. Żółtka delikatnie mieszamy z pianą oraz migdałami i biszkoptami. Masę wykładamy na truskawki. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni ok 25 minut. Smacznego!
Zapiekane truskawki
Truskawki dokładnie płuczemy i osuszamy na sicie.
Zapiekane truskawki
Na rozłożonych biszkoptach układamy truskawki.
Zapiekane truskawki
Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem na pulchną masę.
Zapiekane truskawki
Żółtka mieszamy z żółtkami, migdałami i biszkoptami.