sebek kucharek

sebek kucharek

Kucharz
[Przepisów: 18]

Zapiekane warzywa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekane warzywa z mięsem i makaronem...dla każdego coś dobrego.

Zapiekane warzywa

Składniki:

Zapiekane warzywa

 

  • 1 średnia cukinia żółta (lub zielona)
  • 20 dkg fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 kalafiora
  • 2 marchewki
  • 20-30 dkg makaronu kolanka lub duże rurki
  • 30 dkg mięsa mielonego- może być filet z kurczaka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej
  • SOS:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kefitu
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 20dkg sera żółtego

Sposób przygotowania:

Zapiekane warzywa
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź. Mięso podsmaż na patelni dodaj drobno posiekaną cebulę. Cukinię umyj, przekrój na pół i pokrój na talarki (półtalarki), marchewkę obierz i pokrój w słupki. Kiedy mięso jest gotowe dodaj na patelnie warzywa oraz przecier, wlej odrobinę wody i duś aż marchew zmięknie. Całość dopraw do smaku. W między czasie ugotuj na pół twardo brokuła, kalawiora i fasolkę (kalawiora i fasolkę można razem) w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron dodaj do warzyw na patelni i wymieszaj. Przygotuj sos i dosmakuj go solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem, połowę warzyw z patelni przełóż do naczynia, polej połową sosu. Dodaj fasolkę oraz brokuły, następnie drugą połowę warzyw z patelni a na wierzch resztę sosu. Piecz ok. 20- 30 min w temp 180 stopni. SMACZNEGO