migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zapiekane warzywne kanapeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Zapraszam na takie małe warzywne zapiekane kanapeczki. Trzy pyszne warzywka razem z mozzarellą nie tylko fajnie się prezentują i wspaniale smakują.

Zapiekane warzywne kanapeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane warzywne kanapeczki

 

  • 1 średni bakłażan
  • 1 średnia cukinia żółta
  • 3-4 pomidory
  • 250 g mozzarelli (dałam taka z kawałka do zapiekanek)
  • zioła włoskie
  • olej

Sposób przygotowania:

Zapiekane warzywne kanapeczki
Bakłażana i cukinię pokroić w plasty o grubości ok 1 cm. Najlepiej aby warzywa były mniej więcej takiej samej wielkości. Plastry bakłażana oprószyć lekko solą i odstawić na kilka minut aby puścił sok. Potem bakłażana osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie plastry cukinii i bakłażana oprószyć z obu stron ziołami włoskimi i skropić lekko olejem. Tak przygotowane plastry warzyw ugrillować na patelni grillowej (lub na grillu).

Pomidory pokroić w grube plastry i odstawić. Dużą blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć połowę ugrillowanych plasterków, wybierać te większe. Na każdym plasterku ułożyć troszkę mozzarelli, ja rwałam małe kawałeczki w rękach ale można też ser zetrzeć na tarce. Następnie mozarrellę przykryć kolejnym plastrem i znowu dać troszkę mozarelli. Na wierzch dać plaster pomidora i resztę mozzarelli.

Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać chwilkę aż ser się rozpuści. Podawać od razu na gorąco ale na zimno kanapeczki też są dobre.
Zapiekane warzywne kanapeczki
Plastry bakłażana oprószyć lekko solą i odstawić na kilka minut aby puścił sok. Potem bakłażana osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie plastry cukinii i bakłażana oprószyć z obu stron ziołami włoskimi i skropić lekko olejem.
Zapiekane warzywne kanapeczki
ak przygotowane plastry warzyw ugrillować na patelni grillowej (lub na grillu).
Zapiekane warzywne kanapeczki
Na blaszce ułożyć połowę ugrillowanych plasterków, wybierać te większe. Na każdym plasterku ułożyć troszkę mozzarelli
Zapiekane warzywne kanapeczki
Na wierzch dać plaster pomidora i resztę mozzarelli.