ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Zapiekane wieże z bakłażana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekany bakłażan przekładany mozzarellą w sosie pomidorowym

Zapiekane wieże z bakłażana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekane wieże z bakłażana

 

  • Na 4 wieże:
  • 1 średni bakłażan
  • 250 g mozzarelli (w kulce)
  • garść dowolnego sera żółtego startego na dużych oczkach
  • puszka krojonych pomidorów
  • suszona bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Zapiekane wieże z bakłażana
Bakłażana myjemy i kroimy w 12 plastrów, solimy i odstwiamy na kilkanaście minut. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy: cebulę drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy zawartość puszki pomidorów, mieszamy i doprawiamy: bazylią, solą, pieprzem oraz cukrem. Gotujemy sos na małym ogniu kilka minut. Gdy bakłażany puszczą sok, wycieramy je ręcznikiem papierowym i obsmażamy do miękkości na patelni (można także grillować). Mozzarellę kroimy także na 12 plastrów. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy część sosu (ok.1/3) i kładziemy 4 plastry bakłażana, potem 4 plastry mozzarelli, na każdy kawałek odrobinę sosu, następnie znowu bakłażana, mozzarellę, sos; i ostatnią warstwę bakłażana, mozzarelli i sosu, wierzch każdej wieży posypujemy serem. Pieczemy ok.20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)
Zapiekane wieże z bakłażana
Na dnie wylewamy sos a następnie układamy warstwy, zaczynając od bakłażana
Zapiekane wieże z bakłażana
Warstwy bakłażana, mozzarelli i sosu x3
Zapiekane wieże z bakłażana
Wierzch posypujemy startym żółtym serem
Zapiekane wieże z bakłażana
Efekt ostateczny po wyjęciu z piekarnika