klaudia123

klaudia123

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Zapiekane ziemniaki w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekane ziemniaki w ziołach to doskonały dodatek do rodzinnego obiadu jak i przekąska na spotkaniu ze znajomymi.

Zapiekane ziemniaki w ziołach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekane ziemniaki w ziołach

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane ziemniaki w ziołach
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy w ósemki. Blachę nacieramy tłuszczem i lekko posypujemy ziołami. Pokrojone ziemniaki układamy na tak przygotowaną blachę, polewamy lekko olejem i obficie posypujemy ziołami.

Pewnymi ruchami wstrząsając blachą mieszamy ziemniaki. Pieczemy w piekarniku do miękkości ziemniaków.

Na pierwsze 15 minut wstaw do piekarnika wodę w naczyniu żaroodpornym (na sam dół piekarnika), po upłynięciu tego czasu wyjmij wodę i piecz ziemniaki do miękkości.
Zapiekane ziemniaki w ziołach
Pokrojone ziemniaki układamy na wcześniej przygotowaną blachę
Zapiekane ziemniaki w ziołach
Ziemniaki pieczemy w piekarniku do miękkości