Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Zapiekane ziemniaki z octem balsamicznym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takie ziemniaki to ciekawy dodatek do drugiego dania obiadowego.

Zapiekane ziemniaki z octem balsamicznym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekane ziemniaki z octem balsamicznym

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane ziemniaki z octem balsamicznym
Ziemniaki obieramy i gotujemy w tradycyjny sposób. Następnie odcedzamy, czekamy aż ostygną (ale nie będą zimne) i kroimy w średniej grubości krążki. Układamy je na wysmarowanym masłem naczyniu. Cebulę, obieramy, przecinamy na pól i kroimy w cienkie pół talarki, a następnie delikatnie podsmażamy i układamy ją na ziemniakach. Posypujemy solą i pieprzem i tartym serem mozzarella. Tak przygotowane ziemniaki polewamy wymieszanym z cukrem olejem i octem balsamicznym oraz posypujemy ziołami prowansalskimi. Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach około 10-15 minut (patrzymy jak ser się rozpuści). Podajemy z drugim daniem obiadowym.
Zapiekane ziemniaki z octem balsamicznym
Etap 1 Składniki układamy na ziemniakach
Zapiekane ziemniaki z octem balsamicznym
Etap 2 Całość zalewamy pomieszanym octem balsamicznym, olejem i cukrem