Maciejus

Maciejus

Kucharz
[Przepisów: 4]

Zapiekanka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zapiekane bagietki z mięsem i warzywami.

Zapiekanka

Składniki:

Zapiekanka

 

  • Część pierwsza:(do zapiekania)
  • 2 Bułki bagietki
  • Ok 20 dkg szynki lub kiełbasy(wedle uznania).
  • 2 ogórki kiszone (nie konserwowe) najlepiej z domowej produkcji
  • 20 dkg pieczarek
  • papryka świeża lub konserwowa
  • Ser żółty (może być topiony)
  • Keczup
  • Przyprawy: do pizzy, do gulaszu, czosnek, pieprz.
  • Część druga:(niekoniecznie)
  • Kukurydza, majonez, pomidor, ogórek świeży, cebula(szczypiorek).

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka
Kroimy bagietki na pół wzdłuż. Układamy na nich plasterki mięsa lub kiełbasy. Na to ogórek kiszony również pokrojony w plasterki. Teraz pieczarki:) możemy je zrobić na 3 sposoby: surowe plasterki, smażone plasterki albo starte i również usmażone. Na to kładziemy paprykę, sypiemy delikatnie przyprawami i serem i wkładamy do piekarnika (lub opiekacza) nagrzanego na 150 stopni i pieczemy aż bułeczki zrobią się chrupiące. Po wyciągnięciu i polaniu keczupem są gotowe do spożycia. Po wyciągnięciu z piekarnika można posmarować majonezem, poukładać pomidory, ogórki i posypać cieniutko pokrojoną cebulką bądź szczypiorkiem i polać to wszystko keczupem.Smacznego