Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekankę można podać w gorące dni zamiast obiadu, jest pożywna i bardzo smaczna

Zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka

 

  • pół kg ziemniaków ugotowanych półtwardo
  • 10 dag sera żółtego w grubsze plastry
  • 20 dag sera żółtego innego gatunku w kawałku
  • 2 cienkie kabanosy drobiowe
  • średni kawałek kiełbasy
  • 1 łyżka majeranku
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka
Półtwarde ziemniaki pokroić w większą kostkę. Ser w plastrach pokroić w paseczki, a ser w kawałku zetrzeć na tarce. Kabanosy pokroić w plasterki, a kiełbasę w kostkę. Jajka roztrzepać ze śmietaną i przyprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i wyłożyć połowę pokrojonych ziemniaków na dnie. Na ziemniaki rozsypać kiełbasę i ser w paseczkach. Posypać solą i pieprzem. Te warstwy polać połową roztrzepanych jajek. Następnie wyłożyć pozostałe ziemniaki, a na nie kabanoski i ser starty na tarce. Przyprawić solą i pieprzem, zalać pozostałymi jajkami i posypać majerankiem. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 40 minut. Smacznego!!
Zapiekanka
Ziemniaki pokroić w kostkę
Zapiekanka
przy czym należy posolić wodę
Zapiekanka
w której bedą się gotowały ziemniaki
Zapiekanka
Jeden gatunek sera zetrzeć na tarce