EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Zapiekanka a la gyros

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Tradycyjne danie greckiej kuchni w moim, polskim wykonaniu zaskakuje nie tylko wyrazistym smakiem ale również propozycją podania w postaci zapiekanki.

Zapiekanka a la gyros Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka a la gyros

 

  • 700 g fileta z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • 200 g dzikiego ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g konserwowych ogórków
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 250 g żółtego sera
  • oliwa
  • majonez
  • ketchup pikantny
  • natka z pietruszki

Sposób przygotowania:

Zapiekanka a la gyros

ETAP 1:

Zapiekanka a la gyros
kurczaka pokroić doprawić i usmażyć z cebulą i czosnkiem

Fileta umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i odstawić na około 30 minut.

ETAP 2:

Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać kawałki fileta z kurczaka i całość usmażyć.

ETAP 3:

Zapiekanka a la gyros
ryż ugotować w lekko osolonym wrzątku, wyłożyć na dno formy

Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

ETAP 4:

Zapiekanka a la gyros
ogórki, i paprykę pokroić a kukurydzę odsączyć

Ogórki pokroić w talarki a paprykę w paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

ETAP 5:

Zapiekanka a la gyros
w naczyniu układać warstwami

W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ryż, 3 łyżki majonezu, następnie polać ketchupem, posypać startym serem, wyłożyć kawałki fileta, kukurydzę, 3 łyżki majonezu, ponownie polać ketchupem i posypać serem, talarki ogórków, czerwoną paprykę, resztę żółtego sera i na końcu polać ketchupem.

ETAP 6:

Zapiekanka a la gyros
piec w nagrzanym piekarniku

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką z pietruszki.


Tagi:

zapiekanka