szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Zapiekanka bakłażanowo-paprykowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wegetariańska zapiekanka z papryk i bakłażanów

Zapiekanka bakłażanowo-paprykowa

Składniki:

Zapiekanka bakłażanowo-paprykowa

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka bakłażanowo-paprykowa
Bakłażany umyć, osuszyć, oprószyć solą i odstawić na pół godziny, po tym czasie osączyć z utworzonego soku. Papryki umyć, osuszyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie ostudzić, przekroić, oczyścić z pestek i obrać ze skórki. Bakłażany nasmarować oliwą i smażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Fetę pokruszyć. Bazylię i oregano opłukać i posiekać. Żaroodporne naczynie nasmarować oliwą i układać warstwami bakłażana, paprykę, fetę i zioła. Każdą z warstw oprószyć solą i pieprzem. Ostatnią warstwę powinny stanowić bakłażany. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać pół godziny.